Heidi szerint a világ

lehetne a lehető világok legjobbika

9 évfolyamos általános iskola?

2015. június 30. 18:39 - Heidiszerint

Egyre többet hallani arról, hogy szeretnék bevezetni a kilenc évfolyamos általános iskolai képzést. Az, hogy valamit tenni kell, kétségtelen. A gyereklétszám csökken, ami tanárok elbocsátásához vezethet, mindeközben pedig bizonyos tárgyakból már tanárhiány van. Magyarország egyre rosszabbul szerepel a PISA-felméréseken, az iskolaépületek műszaki állapota pedig siralmas. A gyerekek túlterheltek. Az oktatási rendszer hibáit köteteken keresztül lehetne sorolni. Mit változtatna a problémákon egy kilencedik évfolyam? Változtatna bármin?

 A csökkenő születési számok miatt veszélybe kerülő tanári állások kérdésében mindenképp. Ha több évfolyam van, több tanárra van szükség. Segíthet a gyermekek túlterheltségén is, hiszen a hírek szerint a jelenlegi tananyagot osztanák el úgy, hogy az bevehetőbb, teljesíthetőbb legyen. Azonban  - a véleményem szerint  - legkomolyabb  problémán nem fog segíteni. Az a probléma ugyanis, hogy a magyar gyerekek hogyan szerepelnek a nemzetközi felmérésekben, s ami még fontosabb, későbbi tanulmányaik során és az életben, nem fog megoldódni egy kilencedik évfolyamtól. Ugyanis a tanterven kéne változtatni, mégpedig nagyot. Nem csak az általános iskolás tanterven, hanem a tanárképzés jellegén is.

Míg a magyar oktatás a tárgyi tudást helyezi előtérbe, addig a finn az új oktatáselméleteket, az amerikai pedig a gyakorlati jellegű tudást, a beszéd és előadó készségeket. Egy nagy formátumú oktatási reformnak merítenie kell a külföldön sikerre vitt módszerekből, illetve meg van az a lehetősége , hogy a hibáikat elkerülje. Semmi értelme ugyanis, hogy a korábbi nyolc év helyett kilenc év alatt kelljen megtanulni a mocsári kosbor virágjának méretét és fellelési helyét (örök traumám marad)  és annak sem, hogy több olvasásellenes kötelező olvasmányt sózzanak a gyerekek nyakába (fel a kezekkel, ki félt a torokgyíktól gyerekkorában?).

Ha a plusz évfolyamot az életre való felkészítésre szánnák, ha a hosszabb idő alatt nagyobb esély lenne rá, hogy a tanár megismerje a diákokat, és értve segítsen nekik, akkor azt mondanám, ez az elmúlt időszak egyik legjobb ötlete.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://heidiszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr817573502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása